Venecija

Galerija

Venecija

Farmeri i izbeglice su je naselili zbog stalne promene nivoa vode, što ovu zemlju čini nepristupačnom, a samim tim i neosvojivom. Vremenom su se obogatili trgovinom solju, toliko, da su sami sebe učinili plemstvom, koje je kasnije Veneciju učinilo domaćinom renesansne arhitekture.

Kraljica mediterana je postala nakon pada glavne konkurencije, Carigrada. Postaje središte svetske trgovine i najveći lučki grad na svetu. Postajala je sve raskošnija i elegantnija, sa mnoštvom palata i bazilika, 150 kanala i 400 mostova. Pre izgradnje mostova, čamci su se koristili za svakodnevne potrebe, tako da su glavni ulazi kuća na strani kanala. Mostovi su napravljeni tek pošto je Francuska preuzela vlast. Kasnije je grad bio austrijski, pa opet francuski, zatim italijanski, sve dok nije
okupiran od strane turista.

Stigli smo rano ujutru i brodom se odvezli do ostrva.
Već smo znali da je grad skup, ali 7.5 € za jednu vožnju
javnim prevozom?!

Imali smo čast da prošetamo retko pustim ulicama Venecije, obzirom da je januar, nedelja i rano jutro. Prodavnice suvenira
i restorani su bili zatvoreni, a mi smo lutali unaokolo da ubijemo vreme do check in-a, impresionirani kanalima i arhitekturom tipičnom za Italiju i zapad.

Stigli smo rano ujutru i brodom se odvezli do ostrva. Već smo znali da je grad skup, ali 7.5 € za jednu vožnju javnim prevozom?!

Imali smo čast da prošetamo retko pustim ulicama Venecije, obzirom da je januar, nedelja i rano jutro. Prodavnice suvenira i restorani su bili zatvoreni, a mi smo lutali unaokolo da ubijemo vreme do check in-a, impresionirani kanalima i arhitekturom tipičnom za Italiju i zapad.

Venecija

Farmeri i izbeglice su je naselili zbog stalne promene nivoa vode, što ovu zemlju čini nepristupačnom, a samim tim i neosvojivom. Vremenom su se obogatili trgovinom solju,
toliko, da su sami sebe učinili plemstvom, koje je kasnije Veneciju učinilo domaćinom renesansne arhitekture.

Kraljica mediterana je postala nakon pada glavne konkurencije, Carigrada. Postaje središte svetske trgovine i najveći lučki grad na svetu. Postajala je sve raskošnija i elegantnija, sa mnoštvom palata i bazilika, 150 kanala i 400 mostova. Pre izgradnje mostova, čamci su se koristili za svakodnevne potrebe, tako da su glavni ulazi kuća na strani kanala. Mostovi su napravljeni tek pošto je Francuska preuzela vlast. Kasnije je grad bio austrijski, pa opet francuski, zatim italijanski, sve dok nije okupiran od strane turista.

Kada smo se konačno uputili ka smeštaju, shvatili smo da Google mape nemaju najbolji uvid u ovaj grad. Ove uske i komplikovane uličice bi zbunile svaki satelit.

Kada smo se konačno uputili ka smeštaju, shvatili smo da Google mape nemaju najbolji uvid u ovaj grad. Ove uske i komplikovane uličice bi zbunile svaki satelit.

Posle par omaški, stižemo do apartmana, gde nas čeka prijateljica vlasnika. Objašnjava nam da je nivo vode u Veneciji i dalje veoma promenljiv, ali ne i nepredvidljiv. Zapravo, Venecijanci umesto vremenske prognoze, pomnije prate aplikaciju za prognozu nivoa vode. I ako je u zimskom periodu nivo vode obično viši, neće biti poplave ovih dana. U svakom slučaju, smeštaj poseduje i gumene čizme.  Sa druge strane tokom letnjih dana, kada nivo vode opadne, na površinu isplivaju smrad, prljavština i pacovi. Gumene čizme su svakako bolja opcija.

Posle par omaški, stižemo do apartmana, gde nas čeka prijateljica vlasnika. Objašnjava nam da je nivo vode u Veneciji
i dalje veoma promenljiv, ali ne i nepredvidljiv. Zapravo, Venecijanci umesto vremenske prognoze, pomnije prate aplikaciju za prognozu nivoa vode. I ako je u zimskom periodu nivo vode obično viši, neće biti poplave ovih dana. U svakom slučaju, smeštaj poseduje i gumene čizme.  Sa druge strane tokom letnjih dana, kada nivo vode opadne, na površinu isplivaju smrad, prljavština i pacovi. Gumene čizme su svakako
bolja opcija.

Nakon što smo se smestili i malo zagrejali, ponovo krećemo u lutanje. Izgleda da su se sad već turisti probudili. Stalna invazija izazvala je drastično poskupljenje svega, a samim tim  i iseljenje većine lokalnog stanovništva. Precenjeni suveniri i gondole na sve strane. Srećom, bar još postoje vodiči volonteri koji rade za donaciju, od kojih smo i čuli ranije opisanu istoriju Venecije. Turu je skratila kiša koja nas je, zajedno sa niskom temperaturom, oterala u apartman, gde smo se ubrzo i uspavali.

Večernju šetnju smo nadoknadili ranojutarnjom, pre svitanja. Sa slabom maglom i pustim ulicama, grad je  još mističniji. Mi nastavljamo put, ovog puta pešaka do stanice, pa onda dalje ka Trevisu…

Nakon što smo se smestili i malo zagrejali, ponovo krećemo u lutanje. Izgleda da su se sad već turisti probudili. Stalna invazija izazvala je drastično poskupljenje svega, a samim tim i iseljenje većine lokalnog stanovništva. Precenjeni suveniri i gondole na sve strane. Srećom, bar još postoje vodiči volonteri koji rade za donaciju, od kojih smo i čuli ranije opisanu istoriju Venecije. Turu je skratila kiša koja nas je, zajedno sa niskom temperaturom, oterala u apartman, gde smo se ubrzo i uspavali.

Večernju šetnju smo nadoknadili ranojutarnjom, pre svitanja.
Sa slabom maglom i pustim ulicama, grad je  još mističniji.
Mi nastavljamo put, ovog puta pešaka do stanice, pa onda
dalje ka Trevisu…